[WK10] Nigeria

E-mail Afdrukken PDF


1 Inleiding

Bijnamen : Super Eagles
Hoofdcoach : Lars Lagerbäck
Kapitein : Nwankwo Kanu
Meeste interlands : Mudashiru Lawal (86)
Topschutter : Rashidi Yekini (37)
Stadion : Abuja Stadium, Abuja
FIFA-ranking : 20 (28 april 2010)
Allereerste interland : 8 oktober 1949 v Sierra leone

2 Geschiedenis

De voornaamste bladzijde in de Nigeriaanse voetbalgeschiedenis is de Africa Cup of Nations. Nigeria debuteerde in de editie van 1963, maar raakte daar niet verder dan de eerste ronde. Bij de tweede deelname in 1976 liep het allemaal veel beter. Nigeria raakte in de finale groep, maar bleef daar steken op een derde plaats. Deze prestatie zou 2 jaar later worden herhaald, tot het in 1980 dan eindelijk prijs was. Voor het eerst in z'n geschiedenis kon Nigeria een toernooi winnen.

In 1982 bleven de Super Eagles steken in de eerste ronde. 2 jaar later waren ze duidelijk gebrand op revanche, want het land haalde opnieuw de finale. Kameroen bleek echter te sterk, waardoor Nigeria zich tevreden moest stellen met het zilver. In 1986 was het verhaaltje al uit voor het toernooi begon. Nigeria raakte niet door de voorronde en moest thuisblijven van de Afrika Cup. In de drie volgende edities behaalde Nigeria twee keer het zilver en één bronze plak. 1994 werd eindelijk nog eens een goed jaar. Jay-Jay Okocha en co slaagden er eindelijk nog eens in de Afrika Cup te veroveren.

Met deze verwezenlijking moesten de Super Eagles het even stellen, want de twee volgende edities werden zonder het land gespeeld. In 2000 knoopte Nigeria weer aan met z'n podiumtraditie met het behalen van de 2de plaats. De 3 volgende edities werd het telkens brons, gevolg door een kwartfinale en in 2010 opnieuw plaats drie. Nigeria is dus het land bij uitstek als het om ereplaatsen in de Afrika Cup gaat.

Op het Wereldkampioenschap kon Nigeria nog nooit overtuigen. Het duurde tot het WK van 94 in de VS voor het land zich een eerste keer kon kwalificeren. Nigeria slaagde er meteen in de groepsronde te overleven, maar in de tweede ronde was het sprookje onherroepelijk over. In 1998 ging het idem dito voor de Afrikanen, met opnieuw een uitschakeling in de tweede ronde. Ondanks dat Nigeria groepswinnaar werd in een groep met ondermeer Spanje, ging het land met de billen bloot tegen Denemarken. 4-1 was het verdict. De laatste keer dat we Nigeria op het WK zagen was in 2002, maar toen raakten ze niet door de groepsronde.

3 De route naar Zuid-Afrika

De route naar Zuid-Afrika begon voor Nigeria in 2008 verrassend met een wedstrijd tegen ... Zuid-Afrika! De kwalificatieronde voor het WK was tevens die voor de Afrika Cup, waardoor Zuid-Afrika ook deelnam. Nigeria behaalde makkelijk 18/18, waardoor ze doorgingen naar de derde ronde. Daar werd Nigeria opnieuw groepswinnaar in een groep met Tunesië, Mozambique en Kenia, waardoor het land zich kwalificeerde voor de Wereldbeker.

Net voor de start van de Wereldbeker, kregen de Nigeriaanse ambities nog een serieuze knauw door het uitvallen van sterspeler Mikel. De Chelsea-speler was niet bereid om risico's te nemen na een knieoperatie die nog niet volledig hersteld was.

4 Sterspeler

Chinedu Obasi (Hoffenheim)



5 FMBel One To Watch

Victor Nsofor Obinna (Malaga)



6 FMBel Prognose

Argentinië hoort normaal gezien altijd te sterk te zijn voor Nigeria, maar de tweede plaats moet tot de mogelijkheden behoren. Griekenland en Zuid-Korea zijn haalbare tegenstanders.

 

 

 

Share/Save/Bookmark
 

Reacties 

 
#1 albert 2010-06-05 21:12
mooi verslag!!!