Het leven van een voetbaltrainer is niet altijd even eenvoudig, toch is het een fijn beroep om uit te oefenen. Spijtig genoeg kan ik niet beweren dat ik real-life ervaring heb, maar ik heb een degelijk alternatief: FM 2011. Ondanks mijn drukke agenda (twee kinderen en een fulltime  job) probeer ik dan ook met enige regelmaat tijd te maken om te FM-en, zoals dat dan heet. Dat dit de laatste tijd - mijn laatste post dateert al van 25 mei 2010- niet altijd lukte is een feit waar ik niet onder uit kan komen. Mijn verontschuldigingen hiervoor.

Ab imo pectore
"Uit het diepst van het hart"

Ik doe meestal een poging om zo dicht mogelijk bij het echte werk aan te leunen in het spel. Of ik nu een LLM carrière nastreef of eerder een club uit de hogere regionen manage, ik doe dit met inzet en met alles wat ik tot mijn talenten mag rekenen. Hier en daar zal ik dan ook alles uit de kast moeten halen om succes te kunnen boeken. Daar niet iedereen over een even lange ervaring met de reeks kan bogen, doe ik ook mijn best nu en dan een helpende hand te bieden waar nodig. Dit nooit met het oog op "paternalisme" of enige andere vorm van betutteling, maar wel vanwege de ergernissen die ik zelf vroeger heb gehad met FM, tot iemand mij hielp met het overduidelijke.

Ad fontes
"Naar de bronnen"

Het is immers veel plezieriger een spel te spelen en alle aspecten ervan te beheersen dan drie vierde van het plezier te moeten afgeven aan diegenen die de trainingsschema's en de tactieken ontwerpen. Toch merk ik een grotere vraag op naar een supertactiek dan er wordt gevraagd naar hoe die zelf te bouwen. Er wordt dikwijls naar supertalenten gevraagd, maar niet hoe men die zelf kan vinden en opleiden. Voor mij is dit het ergste dat er is, het is onrealistisch (welke manager zou een concurrent op die manier willen helpen?, welke twee ploegen zijn zo exact gelijk dat ze dezelfde tactiek kunnen gebruiken?), het is saai (gewoon tactiek downloaden en winnen maar?), het is de doodsteek voor je eigen begrip (mijn tactiek werkt altijd super goed maar nu houdt de keeper al mijn doelkansen tegen,... rotspel,...&é#"&àç,...) van FM en voetbal in het algemeen. Natuurlijk past het aanbod zich aan aan de vraag. Wat men wil kan men krijgen, maar is dit de manier?

Vandaar mijn vraag, mijn smeekbede aan wie zee wil aanhoren. Laat ons inhoudelijker te werk gaan. Laat ons niet zeggen: die tactiek werkt, maar uitleggen waarom hij het goed doet. Laat ons niet zeggen welke spelers er goed kunnen worden in FM, maar zeggen hoe we het beste uit elke speler kunnen halen. Laat ons niet de vragen stellen die ons geen antwoorden kunnen opleveren waar we zelf slimmer van kunnen worden...

Share/Save/Bookmark
 

Reacties 

 
#1 stvvrules 2011-06-09 21:40
Leuke oproep
 
 
#2 politico 2011-06-10 08:45
Als een echte manager geproken! :)
 
 
#3 sanderus 2011-06-10 15:41
Je hebt volkomen gelijk alhoewel ik ook soms een tactiek download.
 
 
#4 stefan torkilson 2011-06-10 21:43
Sanderus,

Ik heb er niets op tegen dat je je tactieken dowload. Wat ik vooral storend vind zijn mensen die dan klagen omdat het niet blijkt te werken. Als je je tactiek dowload, en er dan wijzigingen in aanbrengt, is het enkel een hulpmiddel om te leren, wat ik alleen maar goed kan vinden!
 
SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

SEP
25

25/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
26

26/09/2011 - 01/10/2011
Stemming Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

OKT
1

01/10/2011
Aankondiging nieuw Erelid

OKT
2

02/10/2011 20:00 - 21:00
Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
FMBel op Facebook
FMBel op Twitter
Partners

Managers United

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"