Home Artikels Blogs De Geschiedenis van FMBel

Een kort overzicht van de geschiedenis van FMBel

De Geschiedenis van FMBel


Deel 1: Van Augustus 2005 tot Maart 2006: De Magere Maanden

We schrijven midden 2005. De Paus is dood en het nieuws wordt beheerst door de aanslagen in de metrostations van Londen. Ergens in Vlaanderen is iemand bezig met een pack te maken met zo veel mogelijk spelersfoto's van voetballers die in België spelen. Het pack is af, maar hij heeft nog geen idee hoe hij dit het best aan de Belgische FM Community zou kunnen aanbieden.

Hij ontdekt dat de Belgische FM Fan niet echt een centrale plaats heeft waar hij zich in kan vinden. Er zijn wel verschillende Belgische websites die een FM Forum hebben (Telenet, Sport25, ...) maar geen specifieke Belgische webstek. Langs de overkant van de grens echter, hebben de Nederlanders blijkbaar wel een grote keuze. FMInside, Champman (nu FTR) & Managers United hebben een uitgebreid ledenaantal, maar het aantal Belgen is beperkt. Deze sites richten zich dan ook (waarschijnlijk wel onbewust) vooral op de Nederlandse FM Community.

Enkele jaren voordien was hij nochtans naar Londen geweest om de studio’s van SI te bezoeken en had hij onder de genodigden ook de webmaster van het toenmalige CMBel ontmoet (Football Manager heette in die tijd ook nog Championship Manager, maar dat zal iedereen zich nog wel herinneren). Maar die site was jammer genoeg geen lang leven beschoren en was ondertussen ook al verdwenen.

Dan maar zelf een site maken en samen met de hoofdresearcher van België voor SI groeide het idee van een Belgische FM Community. De hoofdresearcher stelde ook voor om een sectie te maken waar mensen fouten of opmerkingen over de database konden posten, zodat de Belgische Database nog accurater zou kunnen worden.

Wegens gebrek aan kennis en ervaring op het gebied van websites ging het project van start op 1 augustus 2005 met een portaal in FrontPage en een forum van phpBB. Het forum viel nog mee, maar de pagina's waren heel statisch door het feit dat deze met Frontpage waren gemaakt. Bij nieuws of extra pagina's moest telkens heel wat werk verzet worden en dat kon toch niet de bedoeling zijn. Hierdoor draaide ook het forum niet zoals het moest en had FMBel zijn start gemist.

Ondertussen kwam er nog bij dat een ander groepje niet lang daarna hetzelfde idee gekregen had om een Belgische website te maken (FMBelgium) en die zag er (eerlijk is eerlijk) beter uit dan het FMBel van toen. In een poging het tij te keren, werd de site enkele maanden na zijn lancering compleet opgeknapt. Frontpage werd buiten gesmeten en de site werd volledig gemaakt in SMF (Simpel Machines Forum). Daardoor werd de site als het ware één groot forum.

Maar een site, enkel bestaande uit een forum, was ook geen onverdeeld succes. FMBelgium deed in die tijd ook verwoede pogingen om FMBel op te slorpen, maar steeds werd de boot afgehouden, omdat buiten de gewone website, ook een deel afschermt was voor betatesting van FM2006 en research. Deze onderdelen konden natuurlijk niet zomaar naar een andere site worden geplaatst worden die geen banden had met SI of de researchers zelf.

Slechts enkele maanden na de opstart ging FMBelgium echter, door interne conflicten en gidsen die waren gekopieerd van andere sites, uit de lucht. Enkele weken voordien hadden ze nogmaals gevraagd om FMBel op te slorpen, wat opnieuw geweigerd werd. Een goede keuze zo bleek achteraf. Maar het verdwijnen van FMBelgium betekende niet dat iedereen nu naar FMBel kwam. Daarvoor was er nog meer werk aan de winkel...


Deel 2: Van April 2006 tot Mei 2007: De Vette Maanden

Een eerste beslissing die genomen wordt is om een deftig domeinnaam te nemen. Tot dan was de hoofdlink van de site "fmbel.digifredje.com", omdat deze een onderdeel was van "www.digifredje.com", de site van de maker de site... Google en andere zoekmachines hadden daar echter problemen mee, zodat externe links op andere sites de enigste manier was waarop andere mensen ons konden vinden. Het domeinnaam "www.fmbel.be" werd aangekocht en gekoppeld aan de webruimte van "www.digifredje.com". FMBel had nu zijn eigen "deftige" domeinnaam.

Een 2de beslissing die moest genomen worden was de keuze van een CMS (Content Management System). Deze CMS'en laten via een framework toe dat op een makkelijke manier vanop elke computer content kan worden toegevoegd aan de site. Na heel veel uitproberen (Mambo, Joomla, phpNuke en vele, vele andere...) werd uiteindelijk gekozen voor php-fusion. Deze was zeer licht en zeer makkelijk om te onderhouden.

Op 1 mei 2006 was het dan eindelijk zo ver. Met een schone lei begon FMBel aan zijn 2de leven en deze keer hopelijk met meer succes. De doelstellingen waren niet min: de grootste FM Community worden in België en de Belgische FM spelers een eigen plek geven waar ze zich thuis voelen (en niet overroepen worden door Nederlanders...grapje). Alles werd in het werk gesteld zodat mensen de weg zouden vinden naar de site en we kregen hiervoor hulp van onze noorderburen die onze link plaatsten op hun websites.

De groei verliep de eerste maanden rustig maar gestaag. Omdat niemand een site in z'n eentje kan onderhouden, werden mensen aangeworven om de FMBel Staf te vervoegen. De eerste stafleden waren _Makke_, denisio & Trax. Meer en meer mensen vonden de weg naar FMBel, maar het zou natuurlijk nog duren tot de lancering van FM2007 dat de grote massa zijn weg zou vinden naar de site. Dankzij onze banden met SI, mochten we ook enkele leden selecteren die FM2007 zouden betatesten gedurende de vakantiemaanden. Dit gebeurde dan via een apart forum op een zustersite van FMBel die enkel toegankelijk was voor de testers. Ook de Franse testers gebruikten onze zustersite voor hun betatesting.

Een andere zustersite, die in september 2006 het levenslicht zag, was het "FMBel Reserch center" (research.fmbel.be). Op deze site kunnen alle problemen met de Belgische Database aangekaart worden, zodat de researchers ze kunnen nakijken en eventueel verbeteren. Deze site geldt als offciële research site voor België en wordt beheerd door de hoofdresearcher.

Tussendoor werd ook gewerkt aan het paradepaardje van de site: het "Superpack Belgium FM2007". Samen met het groeiend aantal leden werd een volledig pack ontwikkeld, speciaal voor de de Belgische FM spelers met logo's, shirts, spelerfoto's en andere zaken. Regelmatig werd het pack van een update voorzien en het is nu één van de grootste superpack's van de FM scene.

Met meerdere leden konden natuurlijk meerdere projecten worden georganiseerd. Eén van de eerste grote projecten was het "FMBel Online Tournament", een online toernooi tussen de leden met eens groespfase en een finale. Er werden toen zelfs enkele prijzen voorzien die geschonken werden door de Hoofdresearcher. Het toernooi kende enkele kinderziektes, maar daaruit konden we enkel leren voor de edities die nog moeten komen.

Van Maart 2007 tot Mei 2007 werd het tot nu toe grootste Belgische evenement in de de CM/FM geschiedenis georganiseerd: Het Belgisch Kampioenschap FM2007. Dit toernooi wordt al enkele jaren georganiseerd in Nederland (Open NK), maar die van FMBel was enkel voor de Belgisch FM spelers. Er waren meer dan 140 inschrijvingen en de stafleden moesten overuren maken om alle punten te kunnen tellen. Dankzij een sponsor konden zelfs prijzen worden weggegeven. Uiteindelijk ging _Makke_ met de titel lopen.


Deel 3: Van Juni 2007 tot ???: De Toekomst

Jammer genoeg weet niemand wat de toekomst brengt, maar dat wil niet zeggen dat je geen plannen kan maken. Achter de schermen wordt gewerkt aan allerlei voorstellen en enkele daarvan zullen waarschijnlijk binnenkort aangekondigd worden. Eén ding staat al vast, het FMBel Online Tournament komt deze zomer terug voor z'n 2de editie. We zullen ook proberen om met FM Live misschien iets te doen speciaal voor de leden van FMBel, maar daarvoor is het nog wat te vroeg.

Verder hopen we dat we op de goede weg zijn en dat FMBel lang een gevestigde waarde mag zijn in de FM Community.

 

Share/Save/Bookmark
 
SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

SEP
25

25/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
26

26/09/2011 - 01/10/2011
Stemming Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

OKT
1

01/10/2011
Aankondiging nieuw Erelid

OKT
2

02/10/2011 20:00 - 21:00
Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
FMBel op Facebook
FMBel op Twitter
Partners

Managers United

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"