Home Artikels Blogs JLP 2: De degradatiestrijd

Dag beste lezers,

examens zitten erop! Nu is het groepswerk en daarachter stage, maar één iets blijft constant en dat is voetbal! Zowat iedere week valt er wel een voetbalmatch te zien en maar goed ook!


Deze week wilde ik graag eens kijken naar de onderste regionen van de Jupiler Pro League. Wie ontgoocheld er en wie moet vechten tegen de degradatieplayoff, want met het uitvallen van Moeskroen kan men niet rechtstreeks degraderen.

Voor de degradatie was het dit weekend een heel spannende match! De 2 rechtstreekse concurrenten Roeselare en Lokeren vochten het uit op Daknam. Roeselare kwam als sterkste uit de strijd en neemt zo een eerste kloofje op Lokeren die toch zal moeten bekomen van deze opdoffer vrees ik.

Wie ontoocheld er anders behalve deze 2 ploegen? Standard? Genk? Westerlo? Charleroi?Cercle Brugge? Op voorhand had denk ik niemand echt een goed beeld op wie waar ging staan. Kortrijk en STVV vechten voor een plaats in de playoffs terwijl Genk, Standard en zelfs Cercle vooraf toch getipt waren als ploegen die gingen in de playoff mogen plaatsnemen? De kloof wordt trouwens steeds groter. Heel het seizoen zit het midden vrij krap op elkaar. Het is pas nu na 21 speeldagen dat er kloofjes beginnen te onstaan. Al is alles nog steeds mogelijk!

De eerste groep bestaat uit 3 clubs die bijna zeker zijn van de promotieplayoff: Anderlecht, Club Brugge en Gent.
Daarna volgt een grotere groep kanshebbers voor de resterende playoff plaatsen dit zijn de nummers 4 tot en met 9: Zulte Waregem, Kortrijk, STVV, Germinal Beerschot, KV Mechelen en Standard.
Dan komt Genk op 3 punten van de aansluiting met bovenstaande clubs, maar toch al op 6 punten van de eigenlijke zo felbegeerde 6de plaats.

Dan komen de clubs die voor deze blog eigenlijk interessant zijn: Cercle Brugge, Westerlo, Charleroi, Roeselare en Lokeren. Deze clubs hebben maximaal 21 en minimaal 12 punten. Lokeren zal snel moeten herbronnen of de degradatieplayoff wordt werkelijkheid. Roeselare wil zo snel mogelijk zich veilig stellen in eerste klasse, maar kan het dat wel nog doen? 3 punten voorsprong op Lokeren is niet veel, maar die 4 punten achterstand op Charleroi is ook niet veel.
Charleroi is dan weer een geval appart. Al jaren beweren de Bayats dat ze een kampioenenploeg hebben en ook dit jaar waren de playoffs haalbaar, maar de werkelijkheid is dat er wel wat talent zit bij de zebra's maar dat dit toch niet moet overschat worden. Ik denk dat Charleroi op hun normale plaats staan. Westerlo dan is bezig aan een zwak seizoen, maar het is geen drama. Na de slechte start kwamen de mannen van de 'Caje' eindelijk uit de startblokken en nu lijkt de degradatie toch ver weg. Playoffs ook, dus het wordt nog een grijs seizoen voor de Limburgers. Cercle ontgoocheld mij toch persoonlijk wel. Ergens had ik iets meer verwacht van de ploeg van De Boeck. Het zat natuurlijk niet mee met de vele blessures, maar ondertussen is de playoff trein vertrokken en is het tijd om volgend seizoen voor te bereiden.

Dankzij de nieuwe competitieformule kan bijvoorbeeld Genk toch nog Europees voetbal halen via dat poule systeem. Maar na een seizoen van 30 speeldagen vol kommer en kwel weet ik niet en durf ik zelfs niet te gokken wie daar als winnaar uitkomt. En wat met de nummer 15? Moet deze dan 2 maanden niks doen en verlies lijden? Of lost met dit nog op een andere manier op? De nieuwe competitie bracht spanning naar de bovenste regionen. Clubs als Kortrijk en Mechelen kunnen plots dromen van Europa, maar voor de club die 15des eindigd lijkt het praktisch onmogelijk om 2 maanden zo te vullen dat je tegen de degradatieplayoffs op volle sterkte bent. Alweer zal enkel de tijd uitwijzen wat er nog allemaal gaat gebeuren...

 

Share/Save/Bookmark
 
SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

SEP
25

25/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
26

26/09/2011 - 01/10/2011
Stemming Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

OKT
1

01/10/2011
Aankondiging nieuw Erelid

OKT
2

02/10/2011 20:00 - 21:00
Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
FMBel op Facebook
FMBel op Twitter
Partners

Managers United

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"